Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να καθαρίζετε τα κοσμήματα σας και να τους δώσετε την αρχική τους λάμψη, θα σας δείξουμε πώς να χρησιμοποιείτε αντικείμενα γύρω από το σπίτι για τον καθαρισμό δαχτυλιδιών, σκουλαρικιών, κολιέ σας.

Μετά από χρόνια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα αγαπημένα κοσμήματά σας έχουν χάσει τη λάμψη τους. Βρωμιά, γρατζουνιές και καθημερινή φθορά συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας τα κοσμήματα να φαίνονται θαμπά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εύκολες λύσεις για τον καθαρισμό τους. Δεν χρειάζεστε ένα επαγγελματικό καθαριστικό ή ακριβό βερνίκι κοσμημάτων για να δώσετε ζωή πίσω στα αγαπημένα σας αξεσουάρ.

Δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα

Μια καθαρή, μαλακή οδοντόβουρτσα είναι το τέλειο όπλο για να καθαρίσετε τα κολιέ και τα σκουλαρίκια σας. Οι μικροσκοπικές τρίχες καθιστούν εύκολη την πρόσβαση σε δύσκολες γωνίες και σχισμές. Για τα πετράδια, χρησιμοποιήστε νερό για να τρίψετε τη βρωμιά. Αν δεν καθαρίζουν, αραιώστε την οδοντόκρεμα με νερό και στη συνέχεια τρίψτε πάνω στο κόσμημα. Ξεπλύνετε με νερό και στη συνέχεια, σκουπίστε με ένα πανί μικροϊνών. Αφήστε τα κοσμήματα να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Μαγειρική σόδα

Εάν δεν έχετε διάθεση να τρίψετε, αφήστε μια χημική αντίδραση να κάνει τη δουλειά για εσάς. Τόσο η μαγειρική σόδα όσο και τα αναβράζοντα δισκία για το στομάχι προκαλούν χημική αντίδραση όταν αναμειγνύονται με νερό. Απλά τοποθετήστε τα κοσμήματά σας σε ένα μικρό μπολ, καλύψτε με νερό και προσθέστε ένα δραστικό συστατικό.

Αφήστε τα κοσμήματα να μουλιάσουν για λίγα λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα από το μπολ και σκουπίστε με ένα πανί. Αφήστε τα κοσμήματα να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους. Μην χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνική στα μαργαριτάρια ή τους μαλακούς πολύτιμους λίθους.

Σαπούνι και νερό

Το σαπούνι και το νερό είναι ένας κλασικός συνδυασμός καθαρισμού για τα αγαπημένα σας σκουλαρίκια. Αυτή η απλή λύση εξουδετερώνει  γρήγορα κηλίδες και λεκέδες χωρίς να προκαλεί ζημιά. Για να καθαρίσετε τα κοσμήματα, ανακατέψτε μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού πιάτων με μερικά φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε μαζί και στη συνέχεια τοποθετήστε κοσμήματα στο μείγμα για λίγα δευτερόλεπτα.

Αφαιρέστε και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε τα στεγνά και να τρίψετε τυχόν κηλίδες. Αφήστε τα κοσμήματα να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος είναι καλύτερη για ήπιους λεκέδες, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά ισχυρό για σκουριά.

Βραστό νερό

Το ζεστό νερό είναι μια εύκολη (και φθηνή) λύση καθαρισμού για τα κολιέ από ατσάλι. Ο ατμός και η θερμότητα μαλακώνουν την βρωμιά και η δουλειά σας γίνετε ευκολά και γρήγορα. Απλά τοποθετήστε τα κοσμήματα σε ένα πυρίμαχο δοχείο και στη συνέχεια ρίξτε αργά βραστό νερό πάνω τους μέχρι να καλυφθούν. Αφήστε τα κοσμήματα να καθίσουν για λίγα λεπτά ή μέχρι να κρυώσει το νερό. Αφαιρέστε τα κοσμήματα από το μπολ και σκουπίστε τη βρωμιά με ένα καθαρό πανί.

Αφήστε τα κοσμήματα να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει με μαργαριτάρια, οπάλιο και πολλούς άλλους πολύτιμους λίθους. Κρατήστε την τεχνική για ασήμι, χρυσό, λευκόχρυσο και διαμάντια.

Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακό καθαριστικό

Δεν χρειάζεστε ένα φανταχτερό καθαριστικό κοσμημάτων για να κάνετε τα βραχιόλια σας να λάμπουν. Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων. Ρίξτε μερικές σταγόνες του υγρού καθαριστικού σε ένα γυάλινο μπολ με λίγο νερό. Προσθέστε τα κοσμήματά σας και αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά.

Αφαιρέστε τα κοσμήματα και τρίψτε απαλά με μια καθαρή, μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με ένα καθαρό πανί. Αφήστε τα κοσμήματα να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.