Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού είναι γνωστά για τα πανέμορφα χρώματα, την ποικιλία και τις προσιτές τιμές τους. Είναι δημοφιλείς σε σχέδια κοσμημάτων λόγω των ζεστών, θηλυκών και μοναδικών σχημάτων και χρωμάτων τους.

Η ιστορία τους

Η εμπορική καλλιέργεια του μαργαριταριού ξεκίνησε σε μια μεγάλη λίμνη στην Ιαπωνία με την καλλιέργεια μαργαριταριών Akoya η οποία  ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Πάνω από πολλές δεκαετίες, τα μαργαριτάρια καλλιεργημένα με γλυκό νερό ήρθαν σε μεγάλο βαθμό από την Ιαπωνία, αλλά λόγω της ρύπανσης, η ιαπωνική βιομηχανία καλλιέργειας μαργαριταριών γλυκού νερού χάθηκε.

Η Κίνα παράγει σήμερα τα περισσότερα μαργαριτάρια γλυκού νερού, αλλά η Κίνα δεν είναι νέα στα μαργαριτάρια. Μια βιομηχανία μαργαριταριών υπήρχε για τη συλλογή και τη συγκομιδή φυσικών μαργαριταριών για περισσότερα από 4.000 χρόνια που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν για την εμπορική καλλιέργεια μαργαριταριών για την καλλιέργεια κελυφών ή μισών μαργαριταριών.

Πηγές και παραγωγή

Περισσότερο από το 99% των μαργαριταριών γλυκού νερού στον κόσμο προέρχονται από λίμνες και ποτάμια δυτικά της Σαγκάη.

Για να καλλιεργήσουν μαργαριτάρια γλυκού νερού, οι παραγωγοί εισάγουν στέρεα σωματίδια ή κομμάτια κελύφους μέσα στον ιστό ενός μεγάλου τριγωνικού μυδιού. Το μύδι αρχίζει να παράγει μάργαρο, την λαμπερή επίστρωση που δημιουργεί το μαργαριτάρι και καλύπτει σιγά σιγά το ξένο σώμα.  Οι παραγωγοί μπορούν να εμφυτεύσουν 20 έως 30 από αυτά τα ξένα σωματίδια σε ένα μύδι και να ανακτήσουν πολλά μαργαριτάρια. Η ποσότητα αυτή επιτρέπει στην Κίνα να παράγει περίπου 1.500 τόνους μαργαριταριών γλυκού νερού το χρόνο.

Ενώ η κινεζική βιομηχανία μαργαριταριών ήταν γνωστή για μικροσκοπικά μαργαριτάρια “ρυζιού”, η βιομηχανία μαργαριταριού έχει εξελιχθεί , έτσι το μέγεθος, το σχήμα και η ποιότητα των μαργαριταριών ποικίλη και μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τα κινέζικα μαργαριτάρια Akoya.

Χρώμα και σχήμα

Τα μαργαριτάρια καλλιεργημένα σε γλυκό νερό έρχονται σε μια εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων: ροζ, χρυσό, μπλε, πράσινο, ροδακινή, λεβάντα, γκρι, λευκό και κρεμ. Επειδή υπάρχουν σε αφθονία είναι σχετικά φθηνά.

Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού μπορεί να είναι αρκετά λαμπερά, αλλά επειδή καλλιεργούνται σε ένα διαφορετικό είδος νερού, δεν έχουν το ίδιο χρώμα με τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια Akoya. Ωστόσο, κάποιοι επισημαίνουν ότι τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού έχουν περισσότερο μάργαρο και ως εκ τούτου είναι λιγότερα εύθραυστα από τα ιαπωνικά μαργαριτάρια Akoya τα οποία έχουν πιο λεπτή στρώση. Πόσες ατέλειες έχει ένα μαργαριτάρι γλυκού νερού θα καθορίσει την αξία του. Η ομαλότητα και η καθαριότητα του μαργαριταριού παίζουν ρόλο στην τιμή του.

Σχήμα

Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού έρχονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα. Οι παραγωγοί έχουν πλέον την πείρα και την εξειδίκευση να δημιουργήσουν σχεδόν τέλεια στρογγυλά μαργαριτάρια, τα οποία είναι ιδανικά για κολιέ μαργαριταριών. Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού έρχονται επίσης σε επιμήκη ή οβάλ (πατάτας) σχήματα ή ακανόνιστο σχήματα (γνωστό ως μπαρόκ). Υπάρχουν επίσης μαργαριτάρια keshi, τα οποία είναι σχήματα “ελεύθερης μορφής” που συχνά εμφανίζονται ως ατυχήματα στη διαδικασία καλλιέργειας. Βέβαια αρκετοί σχεδιαστές κοσμημάτων προτιμούν τα ατελή μαργαριτάρια  για τη μοναδικότητα και την ομορφιά τους.

Μέγεθος

Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού εμφανίζονται συνήθως σε μεγέθη από 2mm έως 8mm, τα μεσαία μεγέθη είναι 6mm έως 7mm.

Φροντίδα μαργαριταριών

Όπως όλα τα μαργαριτάρια, τα μαργαριτάρια γλυκού νερού είναι μαλακά και ευαίσθητα. Δεν είναι τόσο επιρρεπείς στο ξεφλούδισμα όσο και σε άλλα καλλιεργημένα μαργαριτάρια, επειδή είναι περίπου 90% μάργαρο, αλλά μπορεί να διατρέχουν ακόμη κίνδυνο ρωγμών ή γρατζουνιών. Κράτησε τα μαργαριτάρια γλυκού νερού σε ένα κουτί με μια μαλακή επένδυση και μακριά από μεταλλικά κοσμήματα που μπορούν να τριφτούν μεταξύ τους.

Λακ και  αρώματα μπορούν να κάνουν τα μαργαριτάρια να χάσουν την λάμψη τους. Ψέκασε τα μαλλιά σου με λακ και βάλε το άρωμα σου αρκετή ώρα πριν φορέσεις τα κοσμήματα σου. Μην φοράς τα μαργαριταρένια κολιέ στην πισίνα ή τη θάλασσα, το χλώριο και το αλάτι ίσως αλλοιώσουν τα χρώματά τους.