Κάθε σχεδιαστής κοσμημάτων περιλαμβάνει μια ποικιλία στοιχείων κατά τη δημιουργία ενός κοσμήματος: χρώματα, στυλ και υλικά. Τα διαφορετικά στυλ κοσμήματος συμπληρώνουν διαφορετικά σχήματα προσώπου και δίνουν σε έναν σχεδιαστή ένα πλεονέκτημα στη δημιουργία κολακευτικών κοσμημάτων.

Αναγνώρισε το σχήμα του προσώπου σου

Υπάρχουν έξι γενικά σχήματα προσώπου :  οβάλ,  στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο, τρίγωνο, καρδιά και το διαμάντι. Παρακάτω θα δεις πως μπορείς και συ να αναγνωρίσεις σε ποιο σχήμα προσώπου ανήκεις εσύ με την παρακάτω διαδικασία:

Παρατήρησε το πρόσωπο σου σε πλήρη ηρεμία και όταν χαμογελάς. Αφού αναγνωρίσεις σε ποιο σχήμα προσώπου ανήκεις διάλεξε κοσμήματα που ταιριάζουν στο σχήμα σου. Να έχεις υπόψη σου ότι το πρόσωπο σου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου ή με αλλαγές του βάρους σου.

Οβάλ πρόσωπο

Το οβάλ ή ωοειδές πρόσωπο είναι μαλακό και με καμπύλες, με ίση απόσταση από τη γραμμή των μαλλιών μέχρι το φρύδι και από το φρύδι στο πηγούνι. Συχνά θεωρείται το “τέλειο” σχήμα προσώπου, είναι ελαφρώς μακρύτερο σε μήκος και ταιριάζει σχεδόν με οποιοδήποτε κόσμημα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί να διαφέρουν  αλλά το συνολικό σχήμα του προσώπου θα είναι ωοειδές.

Κολιέ

Στα ωοειδή πρόσωπα ταιριάζουν σχεδόν οποιοδήποτε σχέδιο κολιέ ανάλογα βέβαια πάντα και με το προσωπικό γούστο του καθένα. Τα κολιέ πρέπει να συμπληρώνουν το ντεκολτέ καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως: το τσόκερ θα τονίσει έναν μακρύ λαιμό, ένα μακρύ κολιέ από μαργαριτάρια θα κάνει τον κορμό να φαίνεται ποιο μακρύς.

Σκουλαρίκια

Τα οβάλ πρόσωπα μπορούν να φορέσουν σχεδόν οποιοδήποτε στιλ σκουλαρικιού ανάλογα πάντα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αποφύγετε τα υπερβολικά μακριά σκουλαρίκια καθώς θα κάνουν το πρόσωπο σου να φαίνεται ποιο μακρύ. Τα καμπυλωτά σχέδια κολακεύουν τα οβάλ πρόσωπα οπότε προτίμησε  κρίκους σε όποιο μέγεθος θέλεις , πολυελαίους, σε σχήμα δάκρυ ή ακόμα και με γεωμετρικά σχέδια θα ταιριάξουν απόλυτα στο πρόσωπό σου.

Γυαλιά

Στα οβάλ πρόσωπα ταιριάζουν σχεδόν όλα τα γυαλιά ηλίου οπότε πειραματίσου ελεύθερα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Μία καλή επιλογή είναι τετραγωνισμένος σκελετός με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες.

Νυφικές συμβουλές

Όπως είπα και παραπάνω μπορείς να φορέσεις οποιοδήποτε κολιέ ή σκουλαρίκι γιατί με το πρόσωπο σου ταιριάζουν τα πάντα. Λάβε υπόψη σου μόνο το στιλ του νυφικού σου, τους χρωματισμούς, το χτένισμά σου και πράξε ανάλογα.

Στρογγυλό πρόσωπο

Το στρογγυλό πρόσωπο έχει επίσης και αυτό καμπύλες όπως το οβάλ. Η μύτη είναι το κεντρικό σημείο και έχει ίσες αποστάσεις από το μέτωπο και το πηγούνι . Ο στόχος σε αυτό το πρόσωπο είναι να το κάνουμε να φαίνεται μακρύτερο.

Κολιέ

Τα μακρύτερα κολιέ τραβούν τα μάτια προς τα κάτω και επιμηκύνουν το πρόσωπο. Τα μεγάλα διακοσμητικά στοιχεία που δημιουργούν ένα “V”  τραβούν την προσοχή κάτω από το λαιμόκοψη δημιουργούν επίσης ένα ισχυρό τριγωνικό σημείο που δημιουργεί μια μακρύτερη γραμμή. Απόφυγε τσόκερ καθώς θα προσθέσουν πλάτος στο λαιμό σου.

Σκουλαρίκια

Στο στρογγυλό πρόσωπο είναι ιδανικό να φοράς κρεμαστά σκουλαρίκια, κάθετα στυλ  όπως στενούς πολυελαίους, ορθογώνια, τραπεζοειδή, κατακόρυφα γωνιακά σχέδια. Κάθε στυλ καλό είναι να έχει μια ισχυρή κατακόρυφη γραμμή θα είναι κολακευτικό για ένα στρογγυλό πρόσωπο.

Γυαλιά

Επέλεξε στυλ που να κάνουν το πρόσωπο σου μακρύτερο, οι κάθετες αυστηρές γραμμές στο σκελετό θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις αυτό το εφέ.

Νυφικές συμβουλές

Το στρογγυλό πρόσωπο χρειάζεται ένα βαθύ V-neckline για να επιμηκύνει και να αμβλύνει το πρόσωπο. Ασύμμετρες μορφές κοσμήματος θα δημιουργήσουν μια ισχυρή κατακόρυφη γραμμή τραβώντας το μάτι είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, διασπώντας την στρογγυλότητα του προσώπου. Τα κρεμαστά σκουλαρίκια είναι μια ιδανική επιλογή όπως επίσης και κάποιο headpiece.

Ορθογώνιο πρόσωπο

Το ορθογώνιο πρόσωπο είναι μεγαλύτερο το ύψος του προσώπου από το πλάτος του. Μερικές φορές μπορείς να το μπερδέψεις με το οβάλ αλλά παρατηρώντας το σε σύγκριση με ένα οβάλ πρόσωπο οι διαφορές γίνονται σαφείς. Ο στόχος εδώ είναι να φαίνεται λιγότερο μακρύ.

Κολιέ

Τα μικρά κολιέ, τσόκερ είναι ιδανικά για αυτό τον τύπο προσώπου , όπως και οι μεγάλες χάντρες στην βάση του λαιμού μειώνουν τα μάκρος του προσώπου. Και γενικά καλό είναι να προτιμήσεις στρογγυλεμένες γραμμές και οντά στην βάση του λαιμού σου.

Σκουλαρίκια

Στο ορθογώνιο πρόσωπο ιδανικά είναι τα τολμηρά και έντονα σκουλαρίκια statement. Πολυέλαιοι με έντονα χρώματα, μεγάλοι κρίκοι, κρίκοι μισοφέγγαρο και άλλα υπερμεγέθη  σκουλαρίκια για να δίνουν την ψευδαίσθηση του πλάτους στο πρόσωπο.

Γυαλιά

Ο στόχος για αυτό το σχήμα προσώπου είναι να προσθέσετε πλάτος ή να μειώσετε το μήκος του προσώπου. Για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του πλάτους, επιλέξτε στυλ που είναι στενότερα από το τμήμα του προσώπου, με ένα ισχυρό οριζόντιο στοιχείο (ή μεγάλες κάθετες γραμμές). Στην ιδανική περίπτωση, επιλέξτε στρογγυλά ή τετράγωνα σχήματα με έντονα διακοσμητικά.

Νυφικές συμβουλές

Μία ψηλή λαιμόκοψη με απαλές καμπύλες, συνοδευόμενες από  μικρότερα κολιέ και μεγάλα σκουλαρίκια θα ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά για αυτό τον τύπο προσώπου.

Τετράγωνο πρόσωπο

Στο τετράγωνο πρόσωπο το πλάτος του είναι σχεδόν όμοιο με το ύψος του προσώπου. Οι γωνίες του προσώπου στο πάνω μέρος και στο κάτω μέρος είναι υπαρκτές και εμφανείς. Ο στόχος εδώ είναι να μαλακώσουμε τις γωνίες του προσώπου για να φαίνεται στενότερο το πρόσωπο.

Κολιέ

Τα τετράγωνα πρόσωπα χρειάζονται κολιέ με μήκος και καμπύλες για να μαλακώσουν την ισχυρή γραμμή του σαγονιού. Επέλεξε κολιέ με στρογγυλές γραμμές, μακριές αλυσίδες με καμπυλωτά διακοσμητικά για να τραβήξεις την προσοχή κάτω από τον λαιμό και να δώσουν την εμφάνιση μακρύτερου προσώπου.

Σκουλαρίκια

Στα τετράγωνα πρόσωπα ιδανικοί είναι οι μεγάλοι ωοειδή κρίκοι, τα μακριά στενά σκουλαρίκια. Αυτό το πρόσωπο θέλει σκουλαρίκια που προσθέτουν μήκος στο πρόσωπο. Καλό είναι να αποφεύγεις τα ογκώδη σκουλαρίκια γιατί προσθέτουν πλάτος  στο πρόσωπο.

Γυαλιά

Ο στόχος εδώ όπως είπα και παραπάνω είναι να μειώσουμε το πλάτος και να δώσουμε μήκος στο πρόσωπο. Για να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση το μήκους επέλεξε σκελετό με καμπύλες ιδανικά για σένα θα ήταν τα στρόγγυλα, ωοειδείς ή τα cat eyes ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου.

Νυφικές συμβουλές

Χαμηλά ντεκολτέ με απαλές καμπύλες, συνοδευόμενα από  μεγαλύτερα μήκη κολιέ και διακριτικά κρεμαστά σκουλαρίκια, δημιουργούν μια κάθετη οπτική γραμμή. Επίσης και σε αυτό τον τύπο προσώπου θα κάποιο headpiece θα ήταν ιδανικό γιατί θα δώσει μήκος στο πρόσωπο.

Σχήμα καρδιάς πρόσωπο

Το σχήμα καρδιάς έχει ένα ευρύ μέτωπο και ένα στενό πηγούνι. Επιπλέον, το πλάτος του προσώπου στο μέτωπο και στα ζυγωματικά είναι μεγαλύτερο από το πλάτος στο πηγούνι. Το άνω μέρος του προσώπου είναι συνήθως μαλακό και καμπυλωτό στα άκρα, με αιχμηρό ή γωνιακό πηγούνι. Ο στόχος για το σχήμα καρδιάς είναι να κάνουμε το μέτωπο να φαίνεται στενότερο και να διευρύνεις το πηγούνι.

Κολιέ

Τα πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς χρειάζονται μικρά κολιέ με καμπύλες για να μειώσουν την εμφάνιση του μήκους στη γνάθο και ελαττώνουν το αιχμηρό σημείο του πηγουνιού. Τσόκερ, πολλαπλά κολιέ (layering) , ένα τολμηρό μενταγιόν κοντά στην βάση του λαιμού θα ήταν ιδανικό για αυτόν τον τύπο προσώπου.

Σκουλαρίκια

Αυτό το πρόσωπο χρειάζεται κοσμήματα που προσθέτουν πλάτος στο επίπεδο του πηγουνιού, γι ‘αυτό επέλεξε οριζόντιες γραμμές σκουλαρικιών, δάκρυ, καμπύλες, τρίγωνα και άλλα σχέδια που έχουν όγκο στο κάτω μέρος του προσώπου.

Γυαλιά

Ο στόχος εδώ είναι να μαλακώσουμε τις ισχυρές γωνίες του κάτω προσώπου επιλέγοντας στιλ όπως το cat eyes  ή σκελετό με έντονα μεταλλικά στοιχεία στις γωνίες του.

Νυφικές συμβουλές

Μια ψηλή λαιμόκοψη με απαλές καμπύλες συνοδευόμενες με ένα κολιέ κοντά στην βάση του λαιμού, ένα βέλο επίσης θα ήταν ιδανικό για αυτό το σχήμα προσώπου.

Τριγωνικό πρόσωπο

Το τριγωνικό πρόσωπο έχει ένα στενό μέτωπο και μια ευρεία γραμμή γνάθου, το αντίθετο από το σχήμα της καρδιάς. Ο στόχος για το τρίγωνο πρόσωπο είναι να εξισορροπηθεί το πρόσωπο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το μέτωπο είναι ευρύτερο.

Κολιέ

Τα κολιέ σε αυτό τον τύπο προσώπου ιδανικά θα ήταν να είναι κοντά στην βάση του λαιμού και να αποφεύγεις τα ντεκολτέ τύπου V-neck γιατί κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται μακρύτερο.

Σκουλαρίκια

Αυτό το πρόσωπο χρειάζεται κοσμήματα που προσθέτουν πλάτος στο επίπεδο των ζυγωματικών ή πάνω, έτσι τα σκουλαρίκια καμπυλώνουν τα αυτιά δημιουργούν την ψευδαίσθηση του πλάτους. Επιλέξτε καρφωτά σκουλαρίκια με κάποιες αλυσίδες αν θέλετε κρεμαστό σκουλαρίκι.

Γυαλιά

Ο στόχος για αυτό το σχήμα του προσώπου είναι να δώσεις πλάτος στο μέτωπο και να περιορίσεις το κάτω μέρος του προσώπου. Για να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση του πλάτους και να μαλακώσετε τις ισχυρές γωνίες του πηγουνιού, επίλεξε στυλ με καμπύλες και ένα ισχυρό οριζόντιο στοιχείο. Στην ιδανική περίπτωση να δοκίμασε γυαλιά χωρίς πλαίσιο-σκελετό γύρω από τους φακούς.

Νυφικές συμβουλές

Το πρόσωπο με σχήμα τρίγωνο χρειάζεται έντονη εστίαση στα άνω μέρη του προσώπου, για να εξισορροπήσει την ισχυρή γραμμή του σαγονιού. Επέλεξε έντονα καρφωτά σκουλαρίκια, διακοσμητικά μαλλιών για να δώσεις όγκο στο πάνω μέρος του προσώπου.

Πρόσωπο διαμάντι

Το πρόσωπο διαμάντι ή ρόμβος είναι ισορροπημένο με γωνίες στα ζυγωματικά με στενό μέτωπο και πηγούνι. Συχνά θεωρείται μια πιο δραματική ή γωνιακή έκδοση του “τέλειου” σχήματος ωοειδούς προσώπου, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στο πλάτος και μπορεί να φορέσει σχεδόν οποιοδήποτε λαιμόκοψη ή κοσμήματα.

Κολιέ

Τα πρόσωπα με σχήμα διαμαντιού μπορούν να φορούν σχεδόν οποιοδήποτε σχέδιο ή στυλ κολιέ, ανάλογα πάντα με το προσωπικό σου γούστο, είτε μικρότερο μέγεθος είτε μεγαλύτερο.

Σκουλαρίκια

Όπως είπα παραπάνω σε αυτό το πρόσωπο ταιριάζει οποιοδήποτε στιλ ή σχέδιο σκουλαρικιού ανάλογα πάντα με το προσωπικό γούστο του καθένα.  Απόφυγε τα υπερβολικά μακριά σκουλαρίκια γιατί θα κάνει το πρόσωπο σου να φαίνεται μακρύτερο.

Γυαλιά

Οποιοδήποτε σχέδιο γυαλιού ταιριάζει με αυτό το πρόσωπο πειραματίσου ελεύθερα. Καλό θα ήταν βέβαια να μην επιλέξεις αιχμηρές γωνίες και να προτιμήσεις καμπυλωτά σχέδια.

Νυφικές συμβουλές

Όπως και στο οβάλ ταιριάζουν τα πάντα σε αυτό το πρόσωπο  το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι να ταιριάζουν στο στιλ του νυφικού σου οι χρωματισμοί και το χτένισμά σου.