Εάν μόλις αγοράσατε κάποιο κόσμημα το οποίο σας έχει ενθουσιάσει, το μόνο που μένει είναι να το διατηρήσετε στην ίδια κατάσταση (εκτός φυσικά αν σας αρέσει το στυλ του είναι  σκουριασμένου μέταλλου και του δέρματος που έχει αρχίσει να διαλύεται). Εφαρμόστε τις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές, για να κρατήσετε τα κοσμήματα σας στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Καθάρισμα:  Γνωρίστε τα υλικά σας

Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα τα κοσμήματα σας; Συμβουλευτείτε τη παρακάτω λίστα για να βρείτε ακριβώς τον τρόπο που θα πρέπει να τα φροντίσετε.

Κεραμικό

Το κεραμικό που χρησιμοποιείται για τα κοσμήματα, είναι γνωστό και ως καρβίδιο τιτανίου. Είναι ένα δυνατό και ανθεκτικό υλικό που θα διατηρήσει το γυαλιστερό του φινίρισμα χωρίς να χρειαστεί να κάνετε πολλά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το σκουπίσετε με ένα υγρό πανί αν λερωθεί και μετά να το σκουπίσετε με ένα μαλακό στεγνό πανί.

Η επιφάνεια του κεραμικού σας κοσμήματος θα παραμείνει λεία, γυαλιστερή και χωρίς γρατζουνιές, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο προϊόν καθαρισμού. Αλλά θυμηθείτε, πως τα κεραμικά κοσμήματα μπορεί και να σπάσουν, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε να σας πέσουν ή να τα έχετε κοντά με σκληρότερα αντικείμενα.

Αν ταξιδεύετε και θέλετε να το πάρετε μαζί σας, κρατήστε το σε ένα διαφορετικό σακουλάκι στη τσάντα χειρός σας, ώστε να μην φθαρεί.

Κρύσταλλο

Στους φυσικούς κρυστάλλους, συμπεριλαμβάνονται και λίθοι όπως αμέθυστος, κιτρίνης, ροζ χαλαζίας και τουρμαλίνης. Οι κρύσταλλοι γενικά έχουν μεγάλη διάρκεια, αλλά και πάλι μπορούν να σπάσουν ή να φθαρούν από σκληρό σαπούνι ή τρίψιμο, οπότε κάντε απαλές κινήσεις. Ξεκινήστε σκουπίζοντας τον κρύσταλλο με μαλακό πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό.

Εάν δεν επαναφερθεί η γυαλάδα του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο έντονη μέθοδο καθαρισμού. Όμως πριν το κάνετε, ελέγξτε αν ο κρύσταλλος σας είναι πορώδης ή μη πορώδης.

Ας υποθέσουμε ότι ο κρύσταλλος σας είναι μη πορώδης, ξεκινήστε αναμειγνύοντας μισή κούπα ζεστό νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα και μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων χωρίς απορρυπαντικό.

Βουτήξτε το κρύσταλλο σας στο υγρό και αφήστε το να μουλιάσει για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό, έπειτα ξεπλύνετε το απευθείας κάτω από χλιαρό τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε το κρύσταλλο σας με ένα καθαρό πανί και θα είναι σαν καινούριο.

Μπρούτζος

Ο μπρούτζος είναι ένα κράμα μετάλλου, φτιαγμένο από χαλκό και κασσίτερο. Ως εκ τούτου, είναι σκληρό και γυαλιστερό σαν το χρυσό, αλλά επίσης ανθεκτικό και φθηνό. Κάτι που πρέπει  να προσέξετε με τον μπρούτζο, είναι η οξείδωση, η οποία συμβαίνει όταν τα έλαια από το δέρμα σας τρίβονται στο κόσμημα και αντιδρούν με το χαλκό ο οποίος παράγει ένα πρασινωπό αποχρωματισμό.

Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να το ξεπλύνετε με απλό σαπούνι και νερό. Το αποσταγμένο νερό, είναι  η καλύτερη λύση για αυτή τη περίπτωση, καθώς δεν εμπεριέχει καθόλου χλωρίνη, αφού η χλωρίνη καταστρέφει το μπρούτζο.

Θυμηθείτε να μην τρίψετε πολύ σκληρά το κόσμημα όταν το καθαρίζετε, ειδικά εάν το αντικείμενο σας είναι επιχρισμένο χάλκινο, διότι μπορεί να γρατζουνίσετε την επιφάνεια ή ακόμα να ξύσετε μέρος της επιμετάλλωσης.

Η οξείδωση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μπρούτζινα κοσμήματα όπου είναι σφιχτά τοποθετημένα, όπως τα δαχτυλίδια σε αντίθεση με χαλαρά κοσμήματα όπως βραχιόλια ή κολιέ.

Μπορείτε να αποφύγετε την οξείδωση, περνώντας την  εσωτερική επιφάνεια του δαχτυλιδιού σας με διαφανές βερνίκι νυχιών ή εφαρμόζοντας μεταλλικό κερί σε ολόκληρη επιφάνεια του αντικειμένου.

Και οι δύο επικαλύψεις θα φύγουν με τον καιρό, οπότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα μπρούτζινα σας μακριά από χλωριούχα χημικά, όπως χλώριο από νερό πισίνας και αλατόνερο από τη θάλασσα. Αυτές οι ουσίες θα προκαλέσουν αρχικά διάβρωση και ο μόνος τρόπος για να το σταματήσετε είναι να το δώσετε σε κάποιον ειδικό.

Χρυσό

Ο στερεός, καθαρός χρυσός 24 καρατίων είναι ένα από τα πιο εύκολο μέταλλο στη φροντίδα, επειδή δεν σκουριάζει δεν οξειδώνετε και δεν διαβρώνετε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την έκθεση του στον αέρα και μπορείτε ακόμη και να κολυμπάτε χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε.

Παρόλα αυτά, εάν αγοράσατε κάτι σε λιγότερο από καθαρό χρυσό ή λιγότερο των 24άρων καρατίων, θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Κοσμήματα με  λιγότερα από 24 καράτια, αναμειγνύονται με άλλα υλικά, ώστε να τα κάνουν πιο οικονομικά.

Όμως ακόμη και αυτά τα κοσμήματα θα είναι πιο επιρρεπείς σε χημικές αντιδράσεις, οπότε κρατήστε τα κοσμήματα σας μακριά από τη χλωρίνη, το αλατόνερο και τα προϊόντα με χημικά.

Τα χρυσά σας κοσμήματα δεν θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ συχνά. Θα ήταν καλύτερο να τα σκουπίζετε απαλά συχνότερα με ένα καθαρό βρεγμένο πανί, ώστε να μην καταστρέψετε την επιμετάλλωση.

Εάν όμως ξεκινήσει να δείχνει κάπως αμβλύ, μπορείτε να το σκουπίσετε με ένα βρεγμένο πανί βουτηγμένο σε νερό με σαπούνι μετά καθαρίστε το με ένα άλλο βρεγμένο πανί βουτηγμένο σε καθαρό νερό αυτή τη φορά.

Εφόσον ο χρυσός δεν οξειδώνεται όταν εκτίθεται στον αέρα, έχετε αρκετές επιλογές αποθήκευσης των χρυσών σας κοσμημάτων: σε ξεχωριστά σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς, μικρά κουτάκια, σε κοσμηματοθήκες ή τυλιγμένα σε χαρτομάντιλο.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να κρατήσετε τα κομμάτια ξεχωριστά  για να μην γρατζουνιστούν.

Ηφαιστειογενές πέτρωμα

Το ηφαιστειογενές πέτρωμα, είναι συνήθως ματ και πορώδες, όμως μπορεί να επεξεργαστεί και να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αν είναι λείο και γυαλιστερό, μπορείτε να το διατηρήσετε σκουπίζοντας το περιστασιακά με ένα μαλακό υγρό πανί.

Τα πορώδη ηφαιστειογενή πετρώματα, θα ήταν καλό να αποφεύγεται η επαφή με υγρά, καθώς θα διατηρήσει τη μυρωδιά του υγρού γι αρκετές μέρες.

Κάποιοι άνθρωποι το βλέπουν ως προτέρημα και ρίχνουν αιθέρια έλαια στα ηφαιστειογενή τους πετρώματα, ώστε ένα μυρίζουν σαν τα αγαπημένα τους αρώματα.

Παρόλα αυτά, δεν προτείνουμε να το κάνετε εάν το ηφαιστειογενές σας πέτρωμα είναι από μέταλλο, γιατί τα αιθέρια έλαια θα καταστρέψουν το μεταλλικό φινίρισμα.

Αν θέλετε το κόσμημα σας να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, φερθείτε του με τον ίδιο τρόπο που θα φερόσασταν στο καλό χρυσό σας κόσμημα: καθαρίστε το συχνά, αποφύγετε την έκθεση στο νερό της πισίνας και της θάλασσας, χημικά καθαριστικών και αποθηκεύστε τα κάπου ασφαλή ώστε να μην γρατζουνιστούν.

Δέρμα

Το δέρμα είναι συνήθως αρκετά ανθεκτικό και αναπτύσσει μια ωραία όψη με τα χρόνια. Σιγουρευτείτε να μένει μακριά από χημικά προϊόντα καθαρισμού και ποτέ μην τα βυθίζετε σε υγρό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε τα δερμάτινα σας κοσμήματα στη θάλασσα ή το γυμναστήριο και προσοχή όταν θα πλένετε τα χέρια σας.

Για να είστε πιο σίγουροι, μπορείτε να εφαρμόσετε σπρέι προστασίας δέρματος βοηθώντας να μη αφήσει λεκέδες. Αν το κόσμημα σας αρχίσει να δείχνει λίγο βρώμικο ή φορεμένο, μια κρέμα καθαρισμού δέρματος θα κάνει τη δουλειά.

Συνήθως πωλούνται για καθαρισμό δερμάτινων τσαντών ή παπουτσιών. Όμως προσοχή μην  το μπερδέψετε με το καθαριστικό των παπουτσιών.

Σεντέφι ή Μάργαρο

Αυτό το υπέροχο ακαταμάχητο κόσμημα είναι ντελικάτο και χρειάζεται ειδική περιποίηση, ώστε να μείνει λαμπερό. Το μάργαρο, χρειάζεται ακριβώς την απαραίτητη ποσότητα υγρασίας, ούτε πάρα πολύ ούτε πολύ λίγο.

Δεν πρέπει ποτέ να μουλιάζετε αυτό το κόσμημα σε νερό ή καθαριστικό και πρέπει επίσης να αποφεύγετε να το αφήνετε να στεγνώνει υπερβολικά, διότι αυτό μπορεί να το οδηγήσει στο να σπάσει.

Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε το μάργαρο σας, είναι να το αποθηκεύσετε κάπου ασφαλές ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κοσμήματα σας οπού δεν θα μπορεί  να γρατζουνιστεί. Εάν η περιοχή σας είναι ιδιαίτερα στεγνή, το μπάνιο ή κάπου με υγραντήρα θα ήταν μια καλή λύση.

Μην ανησυχείτε πως πρέπει να σκουπίσετε το κόσμημα σας μετά από καθημερινή χρήση, τα έλαια από το δέρμα κάνουν καλό στο μάργαρο. Απλά χρησιμοποιείστε ένα μαλακό πανί περιστασιακά και μόνο αν το κόσμημα σας χρειάζεται πραγματικά καθάρισμα.

Ημιπολύτιμοι λίθοι

Αρχικά, ελέγξτε αν οι πέτρες σας είναι πορώδης ή μη πορώδης. Οι μη πορώδης περιλαμβάνουν, ακουαμαρίνα, κυβικό ζιρκόνιο,  γρανάτη και τοπάζιο, όπου είναι όλα υλικά τα οποία θα είναι ασφαλή αν μουλιάσουν σε ένα μείγμα από ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό, και μετά ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Οι πορώδεις λίθοι περιλαμβάνουν ίασπις, λάπις λαζουλι, όνυχα και το μάτι της τίγρης.

Οι πορώδεις λίθοι απορροφούν κάθε είδους υγρού με το οποίο έρχονται σε επαφή, οπότε μην τους βουτήξετε ποτέ σε νερό και αποφύγετε τα καθαριστικά του σπιτιού διότι μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες και δυσχρωμίες. Απλά σκουπίστε τα με ένα καθαρό βρεγμένο πανί όταν χρειαστεί και μετά στεγνώστε τα καλά με ένα πανί χωρίς χνούδι.

Να είστε όμως προσεκτικοί να μην χαλαρώσετε τις ρυθμίσεις των λίθων καθώς τους καθαρίζετε. Να το ελέγχετε συχνά και να το πηγαίνετε σε έναν ειδικό κατασκευής κοσμημάτων αν παρατηρήσετε πως αρχίζουν να χαλαρώνουν.

Ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι, είναι εύκολο να το διατηρήσετε καθώς δεν διαβρώνετε ή οξειδώνετε και δεν θα σπάσει εάν σας πέσει. Παρόλα αυτά, μπορεί να γρατζουνιστεί, οπότε θα ήταν καλύτερο να αποθηκεύατε τα κοσμήματα σας σε ξεχωριστά σακουλάκια. Αν το κόσμημα σας με ανοξείδωτο ατσάλι χρειάζεται καθάρισμα, μπορείτε συχνά απλά να το ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σιγουρευτείτε πως βάλατε κάποιου είδους τάπας στο νεροχύτη ώστε να μην σας πέσει και το χάσετε και σκουπίστε το εντελώς με ένα πανί ώστε να μην δημιουργηθούν λεκέδες από το νερό. Εάν επιθυμείτε ένα πιο λεπτομερή καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη μέσα σε ένα μείγμα από ζεστό νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό.

Τέλος, μπορείτε να στιλβώσετε το ανοξείδωτο ατσάλι σας για να το κάνετε να γυαλίζει, όμως μην χρησιμοποιήσετε απλά ασημί βερνίκι, σιγουρευτείτε πως στην ετικέτα θα γράφει κατάλληλο για ανοξείδωτο ατσάλι.

Καθαρό ασήμι

Το ασήμι οξειδώνεται αν έρθει σε επαφή με τον αέρα, οπότε θα φθαρεί αναπόφευκτα με τν πάροδο του χρόνου. Εσείς μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία, φυλάσσοντας τα ασημένια σας κοσμήματα μέσα σε ένα αεροστεγώς κλειστό σακουλάκι. Ένα πλαστικό σακουλάκι ziplock, θα είναι ότι πρέπει.

Αν το κόσμημα σας έχει αρχίσει α δείχνει κάπως αμβλύ, σκουπίστε το με ένα βρεγμένο πανάκι.Αν το κόσμημα σας είναι πολύ λερωμένο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε ένα μείγμα με ήπιο σαπούνι πιάτων και ζεστού νερού.

Προσοχή όμως, να μην το τρίψετε πολύ σκληρά, γιατί μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει η επένδυση.  Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ειδικό πανί για γυάλισμα ασημικών online ή από κάποιο κοσμηματοπωλείο. Να θυμάστε πως το πανί δεν θα διώξει πιθανές γρατζουνιές του κοσμήματος σας, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον κοσμηματοπώλη.

Επίσης, η επένδυση στα ασημένια κοσμήματα  θα φθαρεί αναπόφευκτα με την πάροδο του χρόνου, οπότε θα πρέπει να το ξανακαλύπτετε μια φορά το χρόνο για να μπορέσετε να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τιτάνιο

Το απλό τιτάνιο, είναι από τα πιο εύκολα στη διατήρηση κοσμήματα. Τα κοσμήματα από τιτάνιο που είναι επενδυμένο με άλλα μέταλλα, που στερεώνεται με πολύτιμους λίθους ή που χρωματίζονται τεχνητά όμως θα χρειαστεί λίγο παραπάνω δουλειά, όμως αξίζει σίγουρα τον κόπο και θα διατηρήσει τα κοσμήματα σας σε πολύ καλή κατάσταση.

Για το απλό τιτάνιο μπορείτε να βάλετε υγρό σαπούνι πιάτων με ένα βρεγμένο πανί και μετά να το ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.Γυαλίστε το κόσμημα σας, ρίχνοντας καθαριστικό σπρέι γυαλιού και μετά ξεπλύνετε το ξανά με νερό και στεγνώστε το με μία μαλακή πετσέτα.

Όμως προσοχή, κοιτάξτε το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσετε να είναι χωρίς χλωρίνη και λευκαντικές ουσίες. Για το διακοσμημένο τιτάνιο, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία, όμως αντί να τρίψετε το μέταλλο θα το αφήσετε να μουλιάσει και να στεγνώσει μόνο του.

Οπότε, μουλιάστε το κόσμημα σας σε ένα μπολ γεμάτο με ένα μείγμα από ζεστό νερό και μερικές σταγόνες από υγρό πιάτων. Στη συνέχεια, βυθίστε το αντικείμενο μέσα σε ένα άλλο μπολ με καθαρό νερό, για να το ξεπλύνετε.

Ρίξτε καθαριστικό σπρέι γυαλιού στο αντικείμενο σας και αφήστε το να μουλιάσει για ένα λεπτό. Έπειτα, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της βύθισης ξανά, ξεπλύνετε το και τοποθετήστε το πάνω σε μία χαρτοπετσέτα και αφήστε το να στεγνώσει.

Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, απλά να κάνετε όσο το δυνατόν πιο απαλές κινήσεις και θυμηθείτε: όχι τρίψιμο!

Καρβίδιο του βολφραμίου

Το καρβίδιο του βολφραμίου είναι ένα ανθεκτικό μέταλλο, πιο σκληρό και από το ασήμι και το χρυσό, δεν γρατζουνιέται εύκολα και παραμένει λαμπερό με μόνο μια μικρή ρουτίνα διατήρησης. Καθαρίστε το κόσμημα με καρβίδιο του βολφραμίου σκουπίζοντας το με  ένα πανί βουτηγμένο σε ένα μείγμα με ζεστό νερό και ήπιο υγρό πιάτων.

Μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικά με χημικά όπως για παράδειγμά λευκαντικό ή αμμωνία, γιατί μπορεί να καταστρέψουν τα κοσμήματα σας. Μπορείτε να αφήσετε το κόσμημα σας να μουλιάσει αν είναι πολύ βρώμικο και μην φοβηθείτε να το τρίψετε με ένα πανί ή μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Τέλος, ξεπλύνετε το κάτω από τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το με ένα άλλο μαλακό πανί. Η αποθήκευση των κοσμημάτων σας με καρβίδιο του βολφραμίου απαιτεί ελάχιστο έως και  καθόλου κόπο, επειδή δεν ξεθωριάζουν ούτε οξειδώνονται όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα.

Παρόλα αυτά, αν και είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές, μερικά σκληρά μέταλλα όπως τα διαμάντια, μπορούν να βλάψουν το κόσμημα σας από καρβίδιο του βολφραμίου, οπότε θα ήταν καλύτερο αν τα αποθηκεύατε ξεχωριστά.

Ξύλο

Τα κοσμήματα από ξύλο είναι πολύ όμορφα αλλά και ευαίσθητα και πρέπει να τους φερόμαστε με προσοχή. Ποτέ μην καθαρίζετε τα κοσμήματα σας βυθίζοντας τα σε νερό και αποφύγετε να τα βρέχετε, καθώς το ξύλο μπορεί να παραμορφωθεί και να χάσει το αρχικό του σχήμα αν μουσκευτεί.

Αν το ξύλινο κόσμημα χρειαστεί καθάρισμα, προσπαθήστε να το καθαρίσετε πρώτα με ένα στεγνό πανί και μετά εάν αυτό δεν λειτουργήσει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανί.

Μπορείτε να το γυαλίσετε με ένα ειδικό καθαριστικό πανί για ξύλο και με κερί μη φυτικής προέλευσης, Το κερί της μέλισσας είναι μια καλή ιδέα. Μην χρησιμοποιείτε κεριά φυτικής προέλευσης όπως λάδι καρύδας, διότι θα γίνει ταγγό με τη πάροδο του χρόνου.

Μετά τη διαδικασία του καθαρισμού και  του γυαλίσματος, αποθηκεύστε τα ξύλινα κοσμήματα σας σε ένα αεροστεγές δοχείο, όπως τα ziplock σακουλάκια.

Αποθήκευση: Γνωρίστε τον τύπο των κοσμημάτων σας

Τώρα που γνωρίζετε πώς να διατηρήσετε τα κοσμήματα σας με βάση το υλικό τους, ήρθε η ώρα να βρείτε τον τρόπο να φροντίζετε τον κάθε τύπο κοσμήματος. Παρόλα αυτά, ποιο είναι το νόημα του  καθαρισμού, αν πρόκειται να αφήσετε τα κοσμήματα σας να σκονιστούν σε μια γωνία της ντουλάπας σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι; Γνωρίζοντας τον κατάλληλο τρόπο αποθήκευσης των κολιέ, των βραχιολιών, των σκουλαρικιών και των δαχτυλιδιών, θα μπορείτε να τα φοράτε για πολλά ακόμα χρόνια.

Βραχιόλια

Τα βραχιόλια είναι συνήθως πιο ελαφριά από τα κολιέ, οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να λυγίσουν. Παρόλα αυτά, θα ήταν καλύτερο να τα αποθηκεύατε επίπεδα για να αποφύγετε το ρίσκο και θα πρέπει πάντα να τα κρατάτε ξεχωριστά το ένα με το άλλο, ώστε οι πολύτιμοι λίθοι και τα μέταλλα σας να μην γρατζουνιστούν.

Κολιέ

Τα αντικείμενα που φτιάχνονται για να κρεμάμε τα κολιέ μας, μπορεί να δείχνουν όμορφα, όμως μπορούν να προκαλέσουν κόμπους σε διάφορα μέρη του κολιέ. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τα ρίχνετε απλά μέσα σε ένα συρτάρι γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο. Αντίθετα, τοποθετήστε τα επίπεδα. Ένα συρτάρι ντουλάπας θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά.

Σκουλαρίκια

Είναι ευκολότερο να αποθηκεύετε τα σκουλαρίκια σας σε ένα σταντ για σκουλαρίκια, ώστε να μένουν σε ζευγάρια. Εάν όμως δεν θέλετε να αγοράσετε ένα σταντ, μπορείτε να τα τοποθετήσετε μέσα σε παγοθήκες ή σε χάρτινες συσκευασίες αυγών ή σε οποιαδήποτε συσκευασία οργάνωσης μικρών αντικειμένων.

Οι διάφανες συσκευασίες οργάνωσης χαπιών, είναι η τέλεια λύση για αποθήκευση σκουλαρικιών και δαχτυλιδιών κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού. Όταν καθαρίζετε τα σκουλαρίκια σας, προσέξτε να μην χάσετε ένα από αυτά.

Αν ξεπλένετε τα σκουλαρίκια σας από τη σαπουνάδα, θυμηθείτε να έχετε πάντα μια τάπα στο νεροχύτη σας. Ακόμη καλύτερα: γεμίστε ένα ποτήρι με καθαρό νερό και γυρίστε τα σκουλαρίκια σας γύρω γύρω μέχρι  να καθαρίσουν.

Τέλος, σας έχουμε μια καλή συμβουλή, αν σας πέσει σκουλαρίκι μέσα σε ένα πυκνό χαλί: χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με ένα παλιό ύφασμα γύρω από το στόμιο της σκούπας σας για αν βρείτε το σκουλαρίκι σας, χωρίς να το ρουφήξει η σκούπα.

Δαχτυλίδια

Τα δαχτυλίδια είναι τα μοναδικά κοσμήματα που μπορείτε να τα αποθηκεύσετε κρεμώντας τα. Τοποθετήστε αρκετές πινέζες πάνω σε ένα πίνακα από φελλό (ή από κάποιο μαλακό υλικό) και χρησιμοποιήστε το για να τοποθετήσετε τη συλλογή σας.

Μπορείτε επίσης, να γεμίσετε ένα δοχείο με ωμό ρύζι ή κάτι αφρώδες και διατηρήστε τα δαχτυλίδια σας ασφαλή. Φυσικά τα ίδια δοχεία που λειτουργούν για τα σκουλαρίκια (παγοθήκες, κουτιά οργάνωσης κ.α), μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και για τα δαχτυλίδια.

Γενική συμβουλή: Πώς να φορέσετε τα σκουλαρίκια σας

Mια ουγγιά πρόληψης αξίζει μια λίβρα θεραπείας.

Ίσως να έχετε ακούσει ξανά αυτή την έκφραση. Το να προστατέψετε τα κοσμήματα σας από το να φθαρούν, είναι ο ευκολότερος τρόπος να το φροντίσετε μακροπρόθεσμα.

Μείνετε μακριά από το νερό, ειδικά από πισίνες με χλώριο

Όπως μπορεί να έχετε παρατηρήσει από τις οδηγίες φροντίδας για διαφορετικά υλικά κοσμημάτων, τα περισσότερα από αυτά καταστρέφονται αν έρθουν σε επαφή με αλάτι ή χλώριο. Οπότε την επόμενη φορά που θα είστε στη πισίνα προσέξτε την επαφή με το νερό.

Αποφύγετε την επαφή με χημικά καθαριστικά σπιτιού

Τα κοσμήματα σας θα κρατήσουν πολύ περισσότερο εάν τα κρατάτε μακριά από ουσίες που δεν έχουν φυσικό ph. Οπότε εφαρμόστε το make up, τη λακ, το αντηλιακό και το άρωμα σας πρώτα και αφήστε τα προϊόντα να απορροφηθούν και μετά φορέστε τα κοσμήματα σας.

Όπως θα σας πει κάθε κοσμηματοπώλης, τα κοσμήματα σας θα  πρέπει  να είναι το τελευταίο πράγμα που θα φορέσετε το πρωί και θα το πρώτο που θα βγάλετε το βράδυ.

Θυμηθείτε να βγάλετε τα κοσμήματα σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό, για παράδειγμα, όπως όταν σφουγγαρίζετε τα πατώματα ή όταν καθαρίζετε τα παράθυρα.

Αν τα κοσμήματα σας έρθουν σε επαφή με χημικά ή με χλώριο ή με νερό θάλασσας για οποιονδήποτε λόγο, προσπαθήστε να τα ξεπλύνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερο, πλύνετε το με ήπιο υγρό σαπούνι χεριών και νερό και ξεπλύνετε ξανά.

Αποφύγετε την επαφή με τον ιδρώτα

Το να φοράτε τα κοσμήματα σας καθώς αθλείστε, μπορεί να προκαλέσει θάμπωμα ή ακόμη χειρότερα να οδηγήσει σε γρατζουνιές ή άλλες φθορές. Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που ιδρώνει πολύ εύκολα, ίσως θα ήταν καλό να σκουπίζετε το κόσμημα σας με ένα μαλακό πανί κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο.

Απολαύστε τα  νέα σας κοσμήματα

Οπότε είστε έτοιμοι: καθαρισμός, κατάλληλη αποθήκευση και προστασία από τη φθορά είναι το κλειδί της επιτυχίας όταν πρόκειται για τα απαιτητικά σας κοσμήματα. Αλλά ανάμεσα στο καθαρισμό και την αποθήκευση, μην ξεχάσετε να τα φορέσετε στη πραγματικότητα!