Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικό καθαριστικό για τα κοσμήματα σας. Παρακάτω θα δείτε πώς να καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα τα κοσμήματα σας με υλικά τα οποία πιθανότατα έχετε ήδη στο σπίτι.

Αλουμινόχαρτο και σκόνη πλυντηρίου

Απλά τοποθετήστε σε ένα μικρό μπολ αλουμινόχαρτο γεμίστε το μπολ με ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων (όχι υγρό) όπως Τide. Βάλτε το κόσμημα σας στο διάλυμα και αφήστε το για μερικά λεπτά έπειτα ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε το.

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί τη χημική αντίδραση που είναι γνωστή ως ανταλλαγή ιόντων, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των ασημικών σκευών σας.

Αμμωνία

Βάλτε σε ένα μπολ τα χρυσά και ασημένια σας κοσμήματα μαζί με 1/2 φλιτζάνι αμμωνία και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε τα για δέκα λεπτά.

Μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά ξεπλύνετε τα και στεγνώστε τα κοσμήματα σας με μία πετσέτα. Καλύτερα σε αυτό το διάλυμα να μην βάλετε κοσμήματα που περιέχουν μαργαριτάρια, γιατί θα μπορούσε να κάνει θαμπά τα μαργαριτάρια σας ή να βλάψει τη λεπτή επιφάνεια τους.

Μαγειρική σόδα

Για να αφαιρέσετε την συσσωρευμένη αμαύρωση από το ασήμι σας, δημιουργήστε μια παχιά πάστα με 1/4 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Εφαρμόστε με ένα υγρό σφουγγάρι και τρίψτε απαλά, ξεπλύνετε και στεγνώστε. Για να γυαλίσετε χρυσά κοσμήματα, καλύψτε με μια ελαφριά επίστρωση μαγειρικής σόδας, ρίξτε λίγο ξύδι πάνω από αυτό και ξεπλύνετε.

Μην χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική με κοσμήματα που περιέχουν μαργαριτάρια ή πολύτιμους λίθους, καθώς θα μπορούσε να βλάψει το φινίρισμα τους ή να χαλαρώσει οποιαδήποτε κόλλα.

Μπύρα

Δώστε την χαμένη λάμψη πίσω στα  χρυσά σας σκουλαρίκια  και άλλα κοσμήματα χρησιμοποιώντας λίγο μπύρα. Σε ένα μαλακό πανί ρίξτε λίγο μπύρα και τρίψτε απαλά τα κοσμήματα σας. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό δεύτερο πανί ή πετσέτα για να τα στεγνώσετε.

Photo by: StyleCraze

Σόδα

Μουλιάστε τα διαμάντια, τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια και τα σμαράγδια στη σόδα (αναψυκτικό) για να τους δώσετε μια  λάμψη. Απλά τοποθετήστε τα σε ένα ποτήρι γεμάτο σόδα  και αφήστε τα για ολόκληρη τη νύχτα.

Κέτσαπ

Αφήστε το κέτσαπ να δώσει λάμψη στο αμαυρωμένο ασήμι. Εάν τα δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια ή τα κολιέ έχουν μια λεία επιφάνεια, βυθίστε το σε ένα μικρό μπολ με κέτσαπ για λίγα λεπτά. Αν είναι πολύπλευρα ή έχουν λεπτομερή επιφάνειες, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να μπει το κέτσαπ και στις ρωγμές. Για να αποφύγετε την καταστροφή του ασημιού, μην αφήνετε το κέτσαπ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ξεπλύνετε το κόσμημα σας, στεγνώστε και είναι έτοιμο να φορεθεί.

Οδοντόπαστα

Βάλτε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμα σε μια παλιά οδοντόβουρτσα και χρησιμοποιήστε το για να κάνετε τα κοσμήματα σας να λάμψουν αντί των δοντιών σας. Καθαρίστε το υπόλειμμα με ένα υγρό πανί.

Photo by: POPSUGAR Australia

Ξύδι

Καθαρίστε τα ασημένια σκουλαρίκια, κολιέ και άλλα κοσμήματα σας σε ένα μείγμα από 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδα για δύο έως τρεις ώρες. Ξεπλύνετε τα με κρύο νερό και στεγνώστε καλά με ένα μαλακό πανί.

Βότκα

Μερικές σταγόνες βότκας θα καθαρίσουν οποιοδήποτε είδος γυαλιού ή κοσμήματος με κρυσταλλικούς πολύτιμους λίθους. Αποφύγετε να καθαρίσετε με αλκοόλ οποιοδήποτε πολύτιμο λίθο που δεν είναι κρυστάλλινο. Μόνο τα διαμάντια, τα σμαράγδια και τα παρόμοια θα επωφεληθούν από ένα λουτρό βότκα.

Καθαριστικό τζαμιών

Χρησιμοποιήστε το καθαριστικό τζαμιών για να καθαρίσετε κοσμήματα που είναι από μέταλλα ή έχουν κρυσταλλικούς πολύτιμους λίθους όπως διαμάντια ή ρουμπίνια. Ψεκάστε το καθαριστικό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για καθαρισμό. Αλλά μην το κάνετε αυτό εάν το κόσμημα έχει αδιαφανείς πέτρες όπως opal ή οργανικά πετράδια όπως κοράλλι ή μαργαριτάρι. Η αμμωνία και τα απορρυπαντικά στο καθαριστικό μπορεί να αποχρωματίσει αυτούς τους  πορώδεις λίθους.

Photo by: StyleCraze