Ο σχεδιασμός cat eye δημιουργήθηκε αρχικά για να χρησιμοποιηθεί με οπτικούς φακούς και έχει τις ρίζες του πίσω, σχεδόν έναν αιώνα πριν! Από τότε έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία της μόδας και των γυαλιών και δεν έχει χάσει τη μοναδικότητα και την κομψότητα του όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα; Πώς εξελίχθηκε αυτό το μοντέλο με τα χρόνια;

Οι πρώτες αποδείξεις αυτού του τύπου καρέ ήρθαν τη δεκαετία του 1930, όταν η Αμερικανίδα γλύπτρια, σκηνοθέτης και επιχειρηματίας Altina Schinasi σχεδίασε το πρώτο πλαίσιο, το οποίο ονόμασε Αρλεκίνος. Εκείνη την εποχή, η Altina επισκέφθηκε ένα εργαστήριο οπτικών και συνειδητοποίησε ότι τα γυναικεία γυαλιά δεν είχαν στυλ και δεν ήταν καθόλου κομψά. Έτσι, αποφάσισε να θέσει τις βάσεις για τη μόδα των γυαλιών. Εμπνευσμένη από τις μάσκες της Βενετίας, δημιούργησε το πρώτο Cateye σκελετό. Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα αρχικά απορρίφθηκε από πολλές εταιρείες μέχρι που τελικά κατάφερε να πάρει την ιδέα της αποδεκτή από μια μπουτίκ γυαλιών στη Νέα Υόρκη.

Στη δεκαετία του ’50 πολλές σταρ του Χόλιγουντ έκαναν εμφανίσεις φορώντας Cat Eye γυαλιά. Ανάμεσά τους η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Γκρέις Κέλι. Αλλά ήταν στη δεκαετία του ’60 που αυτό το στυλ κέρδισε δημοτικότητα, ειδικά με την εισαγωγή έγχρωμων φακών.

Ο σχεδιασμός κέρδισε εμπορική επιτυχία όταν η Όντρεϊ Χέπμπορν τα φόρεσε στην πολύ γνωστή ταινία “Breakfast at Tiffany’s” το 1961. Σε εκείνη την εμβληματική ταινία η Holly Golightly (ο χαρακτήρας της Όντρεϊ) εθεάθη μερικές φορές φορώντας το “The Manhattans”, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου Cat Eye σχεδιασμένα από τη βρετανική μάρκα γυαλιών Οράσεως Oliver Goldsmith. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το σχήμα του σκελετού ήταν μικρό και με αιχμηρές άκρες, θυμίζοντας μάτια γάτας, εξ ου και το όνομα Cat Eye. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που έχει παραμείνει αμετάβλητο σε όλη την εξέλιξη του σκελετού, καθώς είναι η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού.

Έτσι, οι δεκαετίες του 1950 και του 1960 ήταν καθοριστικές για την καθιέρωση του Cat Eye στην ιστορία της μόδας. Στην πραγματικότητα, θεωρήθηκε ο πρώτος σκελετός που φτιάχτηκε αποκλειστικά για γυναίκες. Αρχικά, το πλαίσιο Cat Eye είχε μικρούς φακούς και το σχήμα ήταν υπερβολικό. Μετά την επιρροή των χίπις στη δεκαετία του 1970, το πλαίσιο Cat Eye εξελίχθηκε σε πολλές παραλλαγές και έγινε μεγαλύτερο σε μέγεθος και επίσης στρογγυλότερο κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, τα σημερινά Cat Eye έχουν μια πιο λεπτή και κομψή προσέγγιση και είναι διαθέσιμα σε πολλές παραλλαγές, από παχύτερα σκούρα ή χρωματιστά έως λεπτότερα, πιο παιχνιδιάρικα για να κολακεύουν οποιοδήποτε σχήμα προσώπου. Μερικά παραδείγματα γυναικών διασημοτήτων που τα φορούσαν είναι η Ολίβια Παλέρμο, η Ντίτα φον Τις, η Ριάνα, η Μπιγιονσέ, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Τέιλορ Σουίφτ, η Λαίδη Γκάγκα.

Αν και αυτό το συγκεκριμένο γυαλί ηλίου θεωρείται παραδοσιακά ένα γυναικείο αξεσουάρ, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και στους άνδρες. Από σήμερα, η μόδα είναι πιο ρευστή ως προς το φύλο και αυτό κάνει τον κόσμο ομορφότερο! Το Cat Eye είναι ένα μοντέρνο must-have αξεσουάρ για όλους, δεν χρειάζεται πλέον ετικέτες “Γυναίκα-Άνδρας”.

Προφανώς, το Cat Eye υπήρξε ορόσημο στην ιστορία της μόδας και έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς σχεδιαστές όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια η μόδα εμπνέεται συνεχώς από την αισθητική των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Αυτό το γεγονός έχει επαναφέρει πολλά σχέδια από το παρελθόν με μοντέρνα πινελιά.