Όποτε μαυρίζουμε το καλοκαίρι, τα κοσμήματα μας δείχνουν καλύτερα από ό,τι συνήθως. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι στα κοσμήματά μας δεν αρέσει πάντα οι καλοκαιρινές μας συνήθειες. Το νερό της πισίνας, το αντηλιακό και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα δεν τους κάνεις καλό.

Αν σας αρέσει να φοράτε κοσμήματα το καλοκαίρι, έχουμε έναν εύκολο οδηγό που θα σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε στην καλύτερη κατάσταση και να συνεχίσουν να λάμπουν.

Καλοκαιρινή ζέστη

Ανάλογα με το πού ζείτε, το καλοκαίρι μπορεί να είναι ζεστό. Οι πέρλες και άλλες ευαίσθητες πέτρες δεν πρέπει εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ενώ τα κοσμήματα δεν πρόκειται να λιώσουν σε αυτές τις θερμοκρασίες (εκτός αν είναι πλαστικά), μπορεί ωστόσο να στραβώσουν.

Κοσμήματα και παραλία

Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική περίοδος για να απολαύσετε την θάλασσα και να είστε δραστήριοι, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, φροντίστε να αφαιρέσετε τα κοσμήματά σας, δραστηριότητες με ξαφνικές κινήσεις όπως το άλμα και το τρέξιμο ή ακόμα και το κολύμπι μπορεί να προκαλέσουν απώλεια.

Εάν χάσετε ένα κομμάτι σε λάθος συνθήκες, όπως στην άμμο ή στον θάλασσα, θα είναι δύσκολο να το βρείτε. Επίσης πρέπει να προσέχετε την άμμο καθώς σωματίδια μπορεί να παγιδευτούν στα κοσμήματα σας και να προκαλέσουν φθορές στα αγαπημένα σας κοσμήματα.

Το θαλασσινό νερό

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για το θαλασσινό νερό. Το αλάτι υπάρχει πάντα στη θάλασσα αλλά και στον αέρα. Έχει μόνιμη επίδραση σε ορισμένα υλικά όπως ο σίδηρος και ο χάλυβας. Άλλα μαλακά υλικά, όπως το ξύλο, το κοράλι και το τυρκουάζ, μπορεί απλά με το χρόνο να ξεθωριάσουν.

Οι λοσιόν και τα αντηλιακά

Τι γίνεται με τα άλλα πράγματα που χρειαζόμαστε για την παραλία όπως αντηλιακά, λοσιόν, κρέμες και λάδια; Όλα αυτά τα προϊόντα συνήθως έχουν κάποιο είδος χημικών ουσιών και αν έρθουν σε επαφή με κοσμήματα, μερικές φορές μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Γενικά έχουν μικρή επίδραση στα μέταλλα κάποια προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διχρωμίες ή να ξεθωριάσουν τα κοσμήματά σας.

Καθάρισμα

Θα πρέπει να φροντίζεις κάθε κόσμημα που φορούσες στην παραλία, όπως άλλωστε κάνετε και με το σώμα σας. Για να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή άμμο που έχει κολλήσει, πάρτε μία μικρή βούρτσα μαζί σας στις διακοπές σας. Για να καθαρίσετε τα κοσμήματα πλύντε τα σε κρύο τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα για να αφαιρέσετε αλάτι, λοσιόν και οτιδήποτε έχει κολλήσει πάνω στο κόσμημα, επαναφέροντάς το στην αρχική του κατάσταση, καθαρό και περιποιημένο.