Τα χρυσά σας κοσμήματα έχουν σταματήσει να λάμπουν αρκετά; Τα διαμάντια σας φαίνονται πιο αχνά; Τα ασημένια σας βραχιόλια θάμπωσαν; Οι λοσιόν, τα οικιακά καθαριστικά, η μη κατάλληλη αποθήκευση και η καθημερινή φθορά μπορούν να επιβαρύνουν τα κοσμήματά σας, αφήνοντας μέταλλα και πολύτιμους λίθους θαμπούς.

Φυσικά, όλα με μέτρο! Ακόμη και το έντονο πλύσιμο και τρίψιμο των κοσμημάτων, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές και πρόωρη φθορά. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, στον χρόνο που πρέπει και με τον εγκεκριμένο τρόπο.

Ευτυχώς, για κάθε μέταλλο υπάρχει ένας ξεχωριστός τρόπος συντήρησης και επαναφοράς στην καλύτερη όψη. Παρακάτω αναφέρουμε τους καλύτερους τρόπους καθαρισμού κοσμημάτων κάθε υλικού.

Προσοχή: όσο αποτελεσματικοί και να είναι αυτοί οι τρόποι, κάποιες φορές είναι καλύτερο να εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία. Ακόμη, ορισμένες μάρκες κοσμημάτων αναφέρουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον καθαρισμό των προϊόντων τους.

Καθαρισμός κοσμημάτων από ατσάλι

Τα κοσμήματα από ατσάλι είναι από τα αγαπημένα μας, αλλά και από αυτά που, επειδή φοριούνται συνήθως καθημερινά, απαιτούν και τη μεγαλύτερη περιποίηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα καθαρίσετε, όπως:

Σαπούνι και Νερό

Το γνωστό και αγαπημένο μας σπιτικό και φυσικό διάλυμα. Αναμείξτε χλιαρό νερό με ένα απαλό καθαριστικό πιάτων και βυθίστε μέσα τα ατσάλινά σας κοσμήματα για λίγα λεπτά. Τρίψτε τα απαλά με μια οδοντόβουρτσα και στεγνώστε τα με ένα πανί με μικροΐνες.

Μαγειρική Σόδα

Φτιάξτε μια πάστα από δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι του γλυκού νερό (σε περίπτωση που είναι πολύ αραιό το μείγμα, προσθέστε κι άλλη σόδα). Με μια οδοντόβουρτσα, απλώστε το μείγμα στο κόσμημα από ανοξείδωτο ατσάλι και τρίψτε απαλά, με κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και αφαιρέστε όλα τα υπολείμματα. Στεγνώστε με πανί με μικροΐνες.

Οδοντόκρεμα

Φυσικά, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε την αγαπημένη επιλογή των παλαιότερων – την οδοντόκρεμα. Τρίβετε με μια οδοντόβουρτσα μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας (πάστα, όχι τζελ) πάνω στο κόσμημα και ξεπλένετε με άφθονο νερό. Στεγνώνετε με πανί με μικροΐνες.

Καθαριστικό Κοσμημάτων

Τέλος, αν δεν έχετε καταφέρει να σώσετε τα κοσμήματά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση ενός ειδικού καθαριστικού κοσμημάτων. Χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Καθαρισμός χρυσών κοσμημάτων

Μπορεί τα χρυσά κοσμήματα να θέλουν αρκετή και συχνή φροντίδα, αλλά ευτυχώς δε χρειάζονται πολλά προϊόντα. Κάποιες φορές κυριολεκτικά το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο νερό.

Μια αποτελεσματική λύση είναι να φτιάξετε ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και απαλό καθαριστικό πιάτων και να βυθίσετε μέσα τα χρυσά σας κοσμήματα για λίγα λεπτά. Αν ακόμη μένουν υπολείμματα ακαθαρσιών, τρίψτε τα με μια μικρή βούρτσα με απαλές τρίχες και βυθίστε τα λίγα λεπτά ακόμη. Αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους και στη συνέχεια σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί γυαλίσματος για καλύτερο αποτέλεσμα.

Καθαρισμός ασημένιων κοσμημάτων

Ο καθαρισμός των κοσμημάτων από ασήμι απαιτεί λίγα περισσότερα προϊόντα, αλλά είναι και πάλι απλός και εύκολος.

Δημιουργήστε ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και απαλό καθαριστικό πιάτων και να βυθίσετε μέσα τα ασημένια σας κοσμήματα για λίγα λεπτά. Τρίψτε τα με μια απαλή βούρτσα με κυκλικές κινήσεις και ξαναμουλιάστε τα. Ως τώρα η διαδικασία είναι ίδια με τα χρυσά. Ωστόσο, τα ασημένια κοσμήματα απαιτούν ένα πανί με μικροΐνες για το στέγνωμα.

Καθαρισμός πέρλας

Οι πέρλες σας είναι ένα αρκετά ευαίσθητο υλικό. Ακόμη και το πολύ ζεστό νερό μπορεί να τις καταστρέψει. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται περισσότερη προσοχή.

Χρειάζεστε χλιαρό νερό, τόσο που να το αντέχει το χέρι σας χωρίς να το νιώθετε κρύο ούτε περισσότερο ζεστό από όσο πρέπει. Ρίξτε απαλό και καθαρό καθαριστικό πιάτων και βουτήξτε ένα μαλακό πανί με μικροΐνες. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τις πέρλες, και στη συνέχεια στεγνώστε τις με ένα ακόμη μαλακό πανί με μικροΐνες.

Καθαρισμός πολύτιμων λίθων

Τέλος, οι πολύτιμοι λίθοι ίσως θέλουν την περισσότερη προσοχή από όλα τα παραπάνω. Όσα κοσμήματά σας έχουν κοινούς πολύτιμους λίθους, όπως ζαφείρια, αμέθυστους, ρουμπίνια και τοπάζια, θα πρέπει να τα χειρίζεστε με ιδιαίτερη προσοχή. Προσέξτε τον καθαρισμό πολύτιμων λίθων από φυσικά ή πορώδη υλικά, όπως το τυρκουάζ ή η ακατέργαστη πέτρα, οι οποίοι μπορεί να υποστούν ζημιά από τα χημικά και θα χρειαστούν επαγγελματική φροντίδα.

Για τον λόγο αυτό, από το να ρισκάρετε με απαλό και καθαρό καθαριστικό πιάτων, καλύτερο είναι να προμηθευτείτε ένα ειδικό καθαριστικό κοσμημάτων και να καθαρίσετε τους λίθους σας χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα.

Συμπέρασμα

Η συντήρηση των αγαπημένων μας αξεσουάρ είναι δύσκολη, αλλά σημαντική – ιδίως όταν τα φοράμε σε καθημερινό επίπεδο. Ακολουθώντας τις απλές αυτές συμβουλές, μπορούμε να σώσουμε τα αγαπημένα μας αξεσουάρ ή να τους δώσουμε ζωή ξανά. Φυσικά, αν δε νιώθετε σίγουρες για τη διαδικασία και φοβάστε ότι μπορεί να τους κάνετε περισσότερο κακό, μπορείτε πάντοτε να εμπιστευθείτε έναν ειδικό.