Ο χειμώνας φέρνει συννεφιασμένες μέρες και πτώση της θερμοκρασίας, αλλά μην βάλετε τα γυαλιά ηλίου σας στην άκρη. Φορώντας τα γυαλιά ηλίου και τον χειμώνα σας προσφέρει εξίσου σημαντική προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Έτσι κρατήστε τα γυαλιά ηλίου γύρω (ή επιλέξτε ένα πρόσθετο χειμερινό ζευγάρι) για να κρατήσετε τα μάτια σας άνετα και προστατευμένα από τα σκληρά χειμερινά φαινόμενα. Εδώ είναι πέντε λόγοι που πρέπει να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας και το χειμώνα:

1. Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από τις UV ακτίνες το χειμώνα

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου το χειμώνα; Εν ολίγοις, ναι. Δεν έχει σημασία η εποχή του χρόνου, τα μάτια σας χρειάζονται προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ωστόσο, παρά τους κινδύνους για την υγεία και τις προειδοποιήσεις, έρευνα από το Vision Impact Institute διαπιστώνει ότι, ενώ το 75 τοις εκατό των Αμερικανών ανησυχούν για τις ακτίνες uv αλλά μόνο το 31 τοις εκατό φορούν γυαλιά ηλίου όταν είναι έξω.

Για την  ασφάλεια των ματιών στον ήλιο, η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση συνιστά να φοράτε γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν το 99% έως 100% των ακτίνων UVA και UVB και να μπλοκάρουν το 75% έως 90%% του ορατού φωτός.

2. Πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου στις χειμερινές δραστηριότητες

Γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο για ηλιόλουστες ημέρες στην παραλία ή τις πλαγιές. Στην πραγματικότητα, ο καθένας θα πρέπει να προστατεύει τα μάτια τους το χειμώνα, πάρα πολύ.

Για τους ενήλικες, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους ειδικά στην οδήγηση. Επειδή το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου προσφέρει πολύ λίγη προστασία από τις ακτίνες UV και το έντονο φως, τα γυαλιά ηλίου είναι αναγκαία για την ασφάλεια σας.

Για εξωτερική αναψυχή και άσκηση, όπως σκι, τρέξιμο και πεζοπορία, επίσης καλό θα ήταν να έχετε κατάλληλα γυαλιά ηλίου για τις δραστηριότητες αυτές, δεν έχει σημασία η ηλικία σας.

3. Τα γυαλιά ηλίου σας προστατεύουν από κάποιες ασθένειες των ματιών

Στην πραγματικότητα, φορώντας ένα καλής ποιότητας ζευγάρι γυαλιά ηλίου, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων των ματιών που σχετίζονται με τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, pinguecula και πτερύγιο.

Καταρράκτης είναι η κύρια αιτία της τύφλωσης στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με πολλές περιπτώσεις πιστεύεται ότι ενισχύεται από τις ακτίνες UVB.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο, μαζί με pinguecula και πτερύγιο, που προκαλούν μια κιτρινωπή, ελαφρώς αυξημένη πάχυνση του επιπεφυκότος στο λευκό τμήμα του ματιού (σκληρό), κοντά στην άκρη του κερατοειδούς χιτώνα.

Έτσι εάν είναι μια ηλιόλουστη μέρα  ή χιονισμένη, να έχετε πάντα μαζί σας τα γυαλιά ηλίου σας για να είναι πάντα προστατευμένα τα μάτια σας.

4. Οι ακτίνες UV εντείνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Εάν τα γυαλιά ηλίου είναι για την προστασία του ήλιου, πρέπει ακόμα να  φορεθούν και στις ημέρες με αντηλιά;  Ναι και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμη πιο σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου σε αυτό τον καιρό.

Ενώ ο ήλιος κάθεται χαμηλότερα στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες, οι ακτίνες UV είναι εξίσου έντονες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψυχρότεροι μήνες στην πραγματικότητα θέτουν τον κίνδυνο διπλής έκθεσης σε ακτίνες UV.

Το φως του ήλιου αναπηδά από το υγρό και παγωμένο περιβάλλον, παράγοντας ένα έντονο φως και διπλασιάζοντας την έκθεσή μας σε επιβλαβείς ακτίνες UV. Έτσι εάν είναι υγρό ή χιονισμένο έξω, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τα πολωμένα γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το έντονο φως.

5. Τα γυαλιά ηλίου αποτρέπουν την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το νερό είναι μια από τις πιο ανακλαστικές επιφάνειες. Και αν ο ήλιος είναι πλήρως ορατός ή όχι, το να είσαι πάνω ή κοντά στο χιόνι ή στον πάγο αυξάνει την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που λαμβάνουμε.

Πολλές δραστηριότητες χειμερινού αθλητισμού επίσης συνήθως λαμβάνουν χώρα σε μεγάλα υψόμετρα, όπου οι ακτίνες UV του ήλιου είναι ισχυρότερες.

Όταν συνδυάζονται, ανακλαστικές επιφάνειες και μεγάλα υψόμετρα διπλασιάζετε η  ακτινοβολία του ήλιου. Αυτή η προσωρινή απώλεια της όρασης είναι επίσης γνωστή ως “τύφλωση χιονιού” ή φωτοκερατίτιδα.

Εκτός από την πρόληψη τύφλωση χιόνι, φορώντας γυαλιά ηλίου από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντηλιάς χειμώνα που σχετίζετε και με πονοκεφάλους. Έτσι είτε σε εξωτερικές δραστηριότητες είτε στην πόλη, επιλέξτε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου ανάλογα με την περίσταση.

Όταν τα μάτια μας εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας UV, χρειάζονται αποτελεσματική προστασία για να αποφευχθούν διαταραχές, όπως η επιπεφυκίτιδα, η τύφλωση του χιονιού, ο καταρράκτης και μακροπρόθεσμα αλλοιώσεις στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Η ένταση της UV-A και της UV-B που φτάνει στη γη, εξαρτάται από την καθαρότητα της ατμόσφαιρας. Στο σκονισμένο, μολυσμένο αέρα των πόλεων, φτάνει λιγότερη ακτινοβολία UV από ότι στον καθαρό αέρα των βουνών ή της παραλίας! Οπότε καλό θα ήταν να τα εντάξετε στην καθημερινότητα σας.