Όλοι μας έχουμε ακούσει το ρητό «Ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός». Εφαρμόστε το τώρα στα κοσμήματα. Είναι πάρα πολύ πιθανό κάποιο κόσμημα να είναι εντυπωσιακό εξωτερικά, αλλά να μαυρίσει από τις πρώτες φορές που θα το φορέσετε. Η έκθεση στο νερό, στον ιδρώτα, στην καθημερινή χρήση μπορεί να κάνει κάποια κομμάτια από το να χάσουν τη λάμψη τους μέχρι και να γίνουν τελείως θαμπά με την πάροδο του χρόνου.

Αν θέλετε κοσμήματα που δε μαυρίζουν, τότε διαβάστε παρακάτω για τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

Γιατί Μαυρίζουν τα Κοσμήματα;

Τα κοσμήματα μαυρίζουν όταν το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το κόσμημα αντιδρά με ουσίες του αέρα, όπως το θείο και άλλοι ρύποι, και καταλήγει να οξειδώνεται. Σε περιστάσεις, κιόλας, που έρχεται σε συχνή επαφή με νερό, φως και θερμότητα, τότε η διαδικασία αυτή γίνεται ακόμη πιο γρήγορη.

Το μαύρισμα – που ουσιαστικά είναι ένα θάμπωμα – αλλοιώνει το χρώμα και την εμφάνιση του κοσμήματος, κάνοντάς το να φαίνεται θαμπό και αποχρωματισμένο.

Ποια Μέταλλα δε Μαυρίζουν;

Εξαιρετική ερώτηση! Η απάντηση είναι λίγο διαφορετική από αυτή που θα περιμένατε: κανένα μέταλλο δεν είναι τελείως ανθεκτικό στο μαύρισμα! Φυσικά, ορισμένα μέταλλα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από άλλα, και με την κατάλληλη προσοχή και διατήρηση μπορεί να μην μαυρίσουν ποτέ. Αυτά είναι:

Ανοξείδωτο Ατσάλι

Το γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας ανοξείδωτο (ή χειρουργικό) ατσάλι. Ανθεκτικό στο χρώμα και στη διάβρωση, υποαλλεργικό και πολύ οικονομικό, είναι η αγαπημένη επιλογή για κατασκευή κοσμημάτων ευρείας κατανάλωσης. Περιποιηθείτε το σωστά και θα το έχετε για πάρα πολλά χρόνια!

Πλατίνα

Η πλατίνα είναι ένα λευκό μέταλλο, αρκετά πυκνό και πολύ ανθεκτικό. Είναι από τα πιο ανθεκτικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα καθημερινής χρήσης, αλλά είναι αρκετά ακριβό και σχετικά βαρύ σε σχέση με άλλα μέταλλα.

Παλλάδιο

Η αγαπημένη εναλλακτική της πλατίνας. Είναι εξίσου ανθεκτικό στο μαύρισμα, αλλά είναι πιο φθηνό και πιο ελαφρύ από την πλατίνα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην κοσμηματοποιία.

Αλουμίνιο

Μια από τις πιο πρόσφατες, αναπάντεχες προσθήκες στη κοσμηματοποιία είναι το αλουμίνιο. Είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση, πολύ εύκολο στη διαχείριση, ελαφρύ και λαμπερό. Δε θα το βρείτε τόσο συχνά στα «καλά» κοσμήματα, αλλά είναι όλο και πιο σύνηθες στα καθημερινά κοσμήματα.

Τιτάνιο

Το προσωπικά αγαπημένο μου, το τιτάνιο είναι ένα μέταλλο ελαφρύ, ανθεκτικό και υποαλλεργικό. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, από βραχιόλια μέχρι και σκουλαρίκια για piercing. Ένα από τα βασικότερα θετικά του – σε αντίθεση με άλλα μέταλλα, όπως το χειρουργικό ατσάλι, δε χρειάζεται να αφαιρεθεί σε μαγνητικό τομογράφο!

Χρύσος

Θα κλείσουμε με τον διαχρονικά αγαπημένο χρυσό. Τα χρυσά κοσμήματα δεν είναι τελείως προστατευμένα από το μαύρισμα και το θάμπωμα, αλλά είναι αρκετά ανθεκτικά σε σχέση με άλλα μέταλλα. Όσο υψηλότερων καρατίων το μέταλλο, τόσο δυσκολότερο είναι να οξειδωθεί. Μπορεί να είναι επιρρεπής στα χτυπήματα και τις φθορές, αλλά δεν επηρεάζεται εύκολα από τον αέρα.

 

PS: Τα κοσμήματα στις εικόνες είναι από ανοξείδωτο ατσάλι.