Τα βραχιόλια ποδιού – ή αλλιώς anklets – αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή εδώ και πολλά χρόνια. Από πιο boho aesthetics μέχρι και κομψές αλυσίδες, οι επιλογές που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, δημιουργούνται αρκετές ερωτήσεις. Τι σημαίνει το να φοράς αλυσίδα; Ή, αντιθέτως, τι σημαίνει το να μη φοράς; Από πότε ξεκίνησε αυτή η μόδα; Έχει σημασία το πόδι που επιλέγουμε;

Σύντομη Ιστορία της Αλυσίδας Ποδιού

Τα anklets φοριούνται εδώ και αρκετές χιλιετίες, ξεκινώντας ήδη από την Αίγυπτο και την Νότια Ασία. Προφανώς, οι συμβολισμοί που είχαν στους πολιτισμούς αυτούς δεν είναι ίδιοι με σήμερα. Είναι, όμως, πολύ ενδιαφέροντες. Τα βραχιόλια αστραγάλου χρησίμευαν είτε για αξεσουάρ, είτε για να δείξουν κάτι περισσότερο, όπως κοινωνική θέση ή αν μια γυναίκα είναι παντρεμένη.


Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, οι γυναίκες ανώτερης κοινωνικής τάξης φορούσαν καλύτερα βραχιόλια ποδιού. Οι αλυσίδες ποδιού τους ήταν φτιαγμένες από ακριβά μέταλλα και στολίζονταν με πολύτιμους λίθους. Στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις συναντούσαμε περισσότερο ξύλινα ή δερμάτινα βραχιόλια ποδιού.


Στην Ινδία, αλυσίδες ποδιού φόραγαν οι παντρεμένες γυναίκες. Συνήθως η αλυσίδα ήταν στολισμένη με κουδουνάκια. Καμιά φορά τα φόραγαν γυναίκες και άντρες, για να συμβολίσουν τον ευτυχισμένο γάμο τους. Από την Ανατολική Ασία έρχεται ακόμη μια άλλη αγαπημένη μορφή του βραχιολιού: αυτά που συνδυάζονται με δαχτυλίδι για το πόδι! Πολλές φορές τα anklets αυτά χρησιμοποιούνταν σαν γούρι.

Η Αλυσίδα Ποδιού Σήμερα

Η συμβολική σημασία που έχουν τα βραχιόλια ποδιού είναι διαφορετική από πολιτισμό σε πολιτισμό. Εξαρτάται ακόμη από στοιχεία όπως το υλικό, το σχέδιο, η τοποθέτηση, το χρώμα, και άλλα.


Σήμερα, τα βραχιόλια ποδιού δεν είναι τόσο… σημασιολογικά φορτισμένα. Τις περισσότερες φορές απλά τα φοράμε γιατί είναι όμορφα. Μια αλυσίδα ποδιού μπορεί να τονίσει το παπούτσι μας ή να ολοκληρώσει το look μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να εκφράσουμε το προσωπικό μας στυλ ή είναι απλώς κάτι που μας αρέσει τους καλοκαιρινούς μήνες.


Πολλές γυναίκες, ωστόσο, δίνουν ακόμη σημασία στο τι σημαίνουν οι αλυσίδες ποδιού για αυτές. Συχνά χρησιμοποιούνται με τον διαχρονικό τους τρόπο, ως γούρια. Είτε συνδεδεμένα θρησκευτικά (π.χ. με έναν σταυρό ή ένα yin yang) ή ως φυλαχτό για επαφή με τα στοιχεία της φύσης, η αλυσίδα ποδιού χρησιμοποιείται συχνά ως γούρι. Τα βραχιόλια αστραγάλου πολύ συχνά συνδέονται και με τη φιλία! Δύο φίλες (ή και φίλοι) επιλέγουν ένα παρόμοιο βραχιόλι αστραγάλου, το οποίο συμβολίζει τη φιλία τους.

Συμπέρασμα
Οι αλυσίδες ποδιού είχαν διαχρονικά μεγάλη σημασία, για διάφορους πολιτισμούς. Μπορεί να έχουν ακόμη και σήμερα για πολλές γυναίκες.
Στην τελική, είτε συμβολίζει κάτι για εσάς είτε είναι ένα απλό αξεσουάρ, οι αλυσίδες ποδιού αποτελούν μια εύκολη και διαχρονική επιλογή. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και ολοκληρώστε το στυλ σας!