Ψάχνεις οικονομικά κοσμήματα τα οποία δεν μαυρίζουν; Ή απλά θέλεις να γνωρίζεις ποια μέταλλα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων; Είσαι στο σωστό μέρος γιατί στο σημερινό blog θα δούμε κάποια μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων τα οποία είναι οικονομικά και ορισμένα ακριβά.

Οι επιλογές που έχουμε πλέον για κοσμήματα είναι απεριόριστες είτε για ακριβά κοσμήματα είτε για οικονομικά. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων είναι να μην μαυρίζουν. Κανένας δεν θέλει να φορέσει σκουλαρίκια ή ένα κολιέ που να φαίνεται ότι έχει χάσει την φυσική του λάμψη του και να φαίνεται παλιό.

Εάν θέλεις κοσμήματα που να φαίνονται καινούργια και να μην μαυρίσουν τους επόμενους μήνες ή θα επιλέξεις κάτι ακριβό ή θα μάθεις να το συντηρείς όπως πρέπει. Για παράδειγμα το ασήμι με τον καιρό χάνει την λάμψη του εκτός και αν το καθαρίζετε. Έχουμε πει στο παρελθόν πως συντηρούμε και καθαρίζουμε τα κοσμήματα μας. Αν δεν το έχεις διαβάσει δες εδώ.

Υπάρχουν πολλά μέταλλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κοσμημάτων, αλλά θα εξετάσουμε μόνο μερικά από αυτά. Αυτά τα μέταλλα κερδίζουν ήδη δημοτικότητα στην κατασκευή κοσμημάτων.

Πλατίνα ή αλλιώς λευκόχρυσος

Στην κορυφή της λίστας μας υπάρχει η πλατίνα. Ο λευκόχρυσος αναφέρεται ως ένα πολύτιμο γήινο μέταλλο γνωστό για την ασήμι-άσπρη απόχρωση του. Αν και η πλατίνα κερδίζει τώρα σε δημοτικότητα στον κόσμο των κοσμημάτων, ήταν ένα από τα δημοφιλή μέταλλα στις αρχές του 20ού αιώνα. Με περισσότερους ανθρώπους που καταλαβαίνουν την αξία της, η πλατίνα χρησιμοποιείται πλέον συνήθως για βέρες και δαχτυλίδια αρραβώνων, μεταξύ άλλων τύπων κοσμημάτων.

Photo by: Candere

Η πλατίνα δεν αντιδρά με νερό ή οξυγόνο και δεν θα χάσει τη λάμψη της. Το λευκόχρυσο δεν αμαυρώνει, δεν οξειδώνεται ή ξεθωριάζει.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Ανοξείδωτο ατσάλι (ανοξείδωτος χάλυβας)

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα από τα πιο κοινά μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συσκευών, μαγειρικών σκευών. Με τα χρόνια, έχει κερδίσει δημοτικότητα στον κόσμο των ρολογιών, καθώς και σκουλαρίκια, κολιέ και βραχιόλια.

Ωστόσο, δεν είναι ένα καθαρό μέταλλο και είναι στην πραγματικότητα ένα μεταλλικό κράμα από μέταλλο κατασκευασμένο από τουλάχιστον 10% χρώμιο. Ενώ υπάρχουν διαφορετικές κλάσεις / ποιότητες ανοξείδωτου χάλυβα, ο ανοξείδωτος χάλυβας 316 είναι ο τύπος ανοξείδωτου χάλυβα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων. Είναι ασήμι-λευκό, και έχει γυαλισμένο φινίρισμα.

Όπως η πλατίνα, ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν μαυρίζει και θα διατηρήσει για πάντα το ασημένιο γυαλιστερό φινίρισμα του. Ως αποτέλεσμα της φυσικής λάμψης του, ο ανοξείδωτος χάλυβας καθαρίζεται εύκολα και είναι ανθεκτικό στην διάβρωση.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Τιτάνιο

Το άλλο μέταλλο που κερδίζει γρήγορα τη δημοτικότητα στον κόσμο του κοσμήματος είναι το τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι το πιο σκληρό φυσικό μέταλλο στον κόσμο, αλλά και το πιο ελαφρύ υλικό που χρησιμοποιείται στα κοσμήματα. Αυτό το καθαρό στοιχείο είναι επίσης πολύ ανθεκτικό και είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για γαμήλια κοσμήματα. Το τιτάνιο έχει αργυρόλευκο χρώμα (μεταλλικό).

Photo by: Sologioia

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Καρβίδιο του βολφραμίου

Το καρβίδιο του βολφραμίου είναι ένα κράμα βολφραμίου με 80% βολφράμιο και 20% άνθρακα (το οποίο είναι επίσης κράμα με διάφορα άλλα μέταλλα.) Το καρβίδιο του βολφραμίου έχει πρόσφατα αποκτήσει δημοτικότητα λόγω της φυσικής γκρίζας ή λευκής ομορφιάς και κομψότητας.

Photo by: Titanium Kay

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Παλλάδιο

Ανήκει στην ομάδα της πλατίνας, το παλλάδιο είναι γνωστό για το φωτεινό λευκό χρώμα του, καθώς και την καθαρότητα του. Είναι επίσης ένα από τα προσιτά μέταλλα που το κάνει να είναι μια  εξαιρετική επιλογή για την κατασκευή  κοσμημάτων. Το παλλάδιο αποτελείται από 95% παλλάδιο και 5% ρουθήνιο, αλλά δεν απαιτεί επιμετάλλωση.

Photo by: Morgans Jewelers

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Κοβάλτιο

Αν και το κοβάλτιο χρησιμοποιείται στα κοσμήματα ως μέταλλο συνδεδεμένο με νικέλιο ή χαλκό, είναι ένα από τα καλύτερα μέταλλα για την κατασκευή κοσμημάτων. Εκτός των άλλων δεν μαυρίζει, είναι επίσης ανθεκτικό και μοιάζει πολύ με το λευκό χρυσό.

Photo by: Brilliance

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Συμπέρασμα

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα μέταλλα για την κατασκευή κολιέ,  σκουλαρίκια και βραχιόλια. Είναι επίσης υποαλλεργικά και κατάλληλα για ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα. Μπορείς να αγοράσεις μερικά κοσμήματα από φθηνά μέταλλα, όπως ανοξείδωτο ατσάλι ή καρβίδιο βολφραμίου για να ανανεώσεις τις εμφανίσεις σου με χαμηλό κόστος.